A Hondát megelőzve a Hyundai a legzöldebb amerikai autómárka


A Union of Concerned Scientists idei felmérésében a Hyundai Motor kisebb motorjainak és hibridjeinek köszönhetően letaszította trónjáról a Honda Motort, mint Amerika legzöldebb autógyártója.  

A nonprofit tudományos szervezet sorrendben hatodik alkalommal rangsorolta az Amerikában kapható nyolc legnagyobb autógyártót, amelyben idén a Hyundai végzett az első helyen, míg a Honda a második helyre szorult. A Honda eddig mindig az első helyen végzett, amióta a jelentéseket 2000-ben elkezdték publikálni. A Toyota lett idén a harmadik, ezt követi a Nissan, majd a Volkswagen AG. A Detroiti Hármak, azaz a Ford, a General Motor és a Chrysler csoport az ipari átlag alatti teljesítményükkel a felmérés legaljára került.  
A 2011-ben bemutatott Hyundai Sonata és a Kia Optima hibridváltozataival a Hyundai csoport jelentősen javított autóinak gazdaságosságán, így kerülhetett a korábbi pozíciónál jobb helyzetbe.


„A Honda számos kategóriában továbbra is vezető pozícióban van, de a középkategóriában az átlag alatt teljesít – és épp itt van a legkelendőbb Accord modellje, amely az eladások negyedét adja” – mondja Dave Cooke, a jelentés írója. „Ahogyan a Hyundai csoport flottájának gazdaságosságán és ’felvillanyozásán’ dolgozik, a Hondának sürgősen be kell szállnia ebbe a játékba, ha nem akar lemaradni.”

A Hyundai győzelméhez az is hozzájárult, hogy a Sonata középkategóriás modelljének motorkínálatából a hathengeres motorokat kisebbekre cserélték, miközben a Honda és a Toyota még mindig V6-os erőforrásokat kínál az Accord és a Camry modellekhez.  

„A jelentés elismeri a károsanyag-kibocsátás csökkentésére tett állandó erőfeszítéseinket és elkötelezettségünket arra, hogy jobb környezetet teremtsünk mindannyiunk számára” – mondta Jim Trainor, a Hyundai szóvivője. Hozzátette, hogy a vállalat nem kizárólag csak az elismerésekre koncentrál, hanem fejlesztése során a jövőben is igyekszik csökkenteni a károsanyag-kibocsátást és növelni modelljeinek gazdaságosságát.  


A vizsgált nyolc vállalat értékesítése adja az Egyesült Államok személygépkocsi eladásainak 90 százalékát. Az olyan kisebb autógyártók, mint pl. a Tesla Motors adatai nem kerültek a tanulmányba.

A felmérésben az autógyártók 2013-as modellévű típusainak átlagos széndioxid és szmogképző anyag kibocsátását mérték. Az idei felmérésben első alkalommal történt meg, hogy minden vizsgált vállalat globális felmelegedést okozó emissziós értékei csökkentek.  

Az elmúlt öt év legjelentősebb eredménye, hogy a globális felmelegedést okozó emissziós értékek 1998 óta 20 százalékkal csökkentek, a szmogképző kipufogógázok pedig 87 százalékkal csökkentek 2000 óta.  

„A kétezres években a gazdaságosság háttérbe szorult az olcsó üzemanyagok és a kisteherautók, pick-upok népszerűségének emelkedése, az állandósuló fogyasztási szabványok és az ezekkel kapcsolatos autógyártói beruházások hiánya miatt” – áll a tanulmányban.


A Nemzeti Közlekedési Közbiztonsági Hivatal (NHTSA) azóta életbe lépett szigorú szabályozásai jelentősen hozzájárultak az emissziós értékek javulásához. Az Obama elnök által javasolt határértékek azt kívánják meg az autógyártóktól, hogy az átlagos gazdaságosság a duplájára emelkedjen, vagyis az átlagfogyasztás 2025-re elérje az 54,5 mérföld/gallont, vagyis 4,32 liter/100 kilométert!    

Ezen intézkedések hatására az autógyártók elektromos, hibrid és dízelmotorral felszerelt modelleket dobtak piacra, amelyek mellett ma már a benzines modellek fogyasztására is odafigyelnek. „Ahogyan egyre szigorúbb emissziós normák lépnek életbe, a globális felmelegedést okozó és a szmogképző emissziós értékek további csökkenésére lehet számítani” – mondja ki a jelentés.    

A tanulmány arra is kitér, hogy a csökkenéshez újabb technológiák, pl. turbófeltöltők, motorleállító rendszerek és ultrakönnyű anyagok (pl. alumínium) felhasználása is hozzájárul majd, de fontos szerep jut az üzemanyagcellás technológiára is.  

Forrás: autonews.com

Dönci Hyundai Blogja már a Facebookon is! Hírek, fotók, videók és még több Hyundai! Csatlakozz Te is! Katt!

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

A Hyundai i30 megkapta második ráncfelvarrását

A Hyundai leállítja két dízelmotorjának és motoralkatrész-gyárainak termelését

2024 új Hyundai és Kia modelljei