Új robotok teszik könnyebbé a gyártást a Hyundai cseh üzemében


A Hyundai Motor Manufacturing Czech gyárában a 3 500 dolgozó mellett kb. 400 robot végzi az összeszerelést, amelyek nemrég újabbakkal bővültek.

A munka hatékonyságának,a termelés minőségének fokozása  és ezzel együtt a dolgozók munkakörülményeinek javítása érdekében a múlt év végétől új robotok kerültek üzembe helyezésre a hegesztő és a fényezőüzemben.  


A hegesztőüzem 514-es állomásán, ahol a hátsó ajtó kerül rögzítésre, az elmúlt év végén teljesen automatizálták. „Három új robotot és egy, a hátsó ajtó rögzítésére szolgáló speciális eszközt állítottunk üzembe. Korábban három dolgozónk végezte ezt a műveletet” – mondta Jaroslav Veselý, a hegesztőüzem gyártási részlegének vezetője. „Most már csak egy személy dolgozik itt, aki a zsanérokat illeszti a helyére. A két másik kollégát átirányítottuk más területre. Az automatizálás legfőbb előnye, hogy a dolgozóknak nem kell mostantól nehéz tárgyakat emelniük, hiszen ezt a feladatot a robot végzi el. Ugyanakkor a hátsó ajtó felszerelésének pontossága is javult. Azon a ponton, ahol az illesztés szórása 1,2 mm volt, most csak 0,5 mm” – tette hozzá Veselý.


A fényezőüzem szintén új robotokkal gazdagodott. 2013 végéig a fényezés legfelső, illetve védőrétegét manuálisan vitték fel a kezelők, ám idén már ez a művelet is teljesen automatikussá vált, miután a hat manuális festékszórót tizenkét robot váltotta fel. „Ezek közül hat nyitja és csukja az ajtókat, míg a másik hat a teljes karosszériát befesti. Ennek nagy előnye a szórás hatékonyságának növelése, mivel – egyszerűen fogalmazva – több festék kerül az autóra, mint mellé. Másik előny, hogy minimálisra csökkent a karcolódás veszélye” – magyarázza jan Kubatý, a fényezőüzem igazgatója.


A fentieken túl a dolgozók fizikális terhelése és kockázata is csökkent az automatizálás által. Az eddig ezt a munkát végző kezelők átkerültek más helyekre, ahol továbbra is szükség van a manuális festékszórásra. A nyári leállás ideje alatt a fényezőüzem további robotokkal gazdagodik majd.  

Forrás: hyundai-motor.cz

Dönci Hyundai Blogja már a Facebookon is! Hírek, fotók, videók és még több Hyundai! Csatlakozz Te is! Katt!

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

A Hyundai i30 megkapta második ráncfelvarrását

A Hyundai leállítja két dízelmotorjának és motoralkatrész-gyárainak termelését

2024 új Hyundai és Kia modelljei