Akár kombi is készülhet az új Hyundai Sonatából


A Hyundai idei legnagyobb durranása egyértelműen az új Sonata, amelynek vonalvezetése nemsokára a gyártó európai kínálatában is megjelenhet sőt, akár kombiváltozat is készülhet belőle.    

Az új Sonata tökéletes Koreában és az Egyesült Államokban, ám itt Európában kombiváltozat nélkül labdába sem rúghatna. Éppen ezért a Hyundai kifejlesztette az i40-et, amelyből létezik kombi kivitel is. Ennek ellenére az autó továbbra is Sonata maradt a lemezek alatt,  az i40-et ráadásul ugyanott, a dél-koreai Ulsanban gyártják, ahol a Sonatát is, eltérő formatervvel és igényesebb kidolgozással.

Az új Sonatában bemutatott számos új technológiai megoldás nyilvánvalóan beköltözik majd az európai i40 új generációjába is, amelynek nagy csomagtartós kombi változatáról készült egy elképzelés is. Könnyen elképzelhető azonban, hogy ez a változat megjelenik a gyártó amerikai kínálatában is, hiszen egyre több konkurens dobta piacra a közelmúltban hasonló kivitelű modelljeit.   


Az új Sonata és a fejlesztés alatt álló új i40 generáció várhatóan jóval több közös formai megoldást használ majd, mint a mostani. Erre utal, hogy Peter Schreyer, a Hyundai csoport vezető formatervezője többször is utalt arra, hogy számára nem létezik különálló európai vagy épp amerikai formanyelv, a kialakított egységes formatervnek viszont olyannak kell lennie, amelyet elfogadnak a világ minden táján.

„Ahogyan mindenki tudja, a világ egyre kisebb. Mi is egy globális vállalat vagyunk. Nem látom értelmét, hogy pl. egy autó esetében készítsünk Amerikának és Európának is külön hűtőmaszkot – Úgy vélem, ez zavaró. Szerintem ezzel csak a Hyundai márkát gyengítjük.” – mondta Schreyer korábban egy interjúban.


A formai különbözőségek jegyében a 2015-ös Sonata utastere már jóval németesebb, mint a korábbi modelleké: a bohém folyékony formák helyét szigorú, egyenes vonalak vették át, belül pedig ergonomikus elrendezés jellemző az autóra. A középkonzol enyhén a vezető felé fordul, ahol valódi kapcsolókat lehet érinteni, szemben az egyre terjedő érintőképernyős megoldásokkal. Persze érintőképernyő is van, ahol olyan csúcstechnológia kapott helyet, mint az Apple CarPlay szolgáltatása, de a tulajdonos akár távirányítással is ellenőrizheti autója állapotát, felhúzhatja az ablakokat, vagy be is indíthatja az autót.   

Az i40 mostani nemzedékét még 2011-ben mutatták be és rendhagyó módon a kombiváltozatot leplezték le annak idején Genfben. Ennek fényében az új nemzedék érkezése legkorábban 2016-ban vagy 2017-ben esedékes.  

Forrás: autoevolution.com

Dönci Hyundai Blogja már a Facebookon is! Hírek, fotók, videók és még több Hyundai! Csatlakozz Te is! Katt!

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

A Hyundai i30 megkapta második ráncfelvarrását

A Hyundai leállítja két dízelmotorjának és motoralkatrész-gyárainak termelését

2024 új Hyundai és Kia modelljei