Korlátozzák a Hyundai Veloster forgalmazását Európában


A Veloster iránti egyre kisebb kereslet miatt a Hyundai úgy döntött, korlátozzák a modell elérhetőségét az európai piacon.

A Hyundai Veloster formabontó háromajtós koncepciója ellenére nem vált igazán sikeressé Európában, ezért a hírek szerint annak forgalmazását Angliában teljesen be is szüntetik, míg számos más európai piacon a jövőben csak a 186 lóerős Turbo változat lesz kapható.    


A Veloster modellből 2011-es bemutatása óta nagyjából 2 200 darabot értékesítettek az Egyesült Királyságban, míg például Ausztráliában évente több, mint 3 ezer Veloster vásárolnak. „Megerősíthetem, hogy beszüntetjük a Veloster értékesítését” – mondta Natasha Waddington, a Hyundai Motor UK PR vezetője, aki szerint a Veloster helyettesítőjeként az i30 Turbo változatát mutatják be rövidesen. „Úgy határoztunk, hogy inkább ezt a modellt vezetjük be, amely szerintünk többet nyújt vásárlóink számára” – tette hozzá Waddington.


A Veloster a csekély kereslet miatt mára a Hyundai kínálatának harmadik legalacsonyabb forgalmú modelljévé vált, csak a jóval drágább és exkluzívabb Azera és Equus modellekből adnak el kevesebbet a világpiacon. Így aztán nem csoda, hogy más európai piacokon is megszüntették az 1,6-os szívóbenzines motorral hajtott Veloster forgalmazását, mostantól többek között Franciaországban és Belgiumban is csak az 1,6-os T-GDI Veloster Turbo kapható. (Magyarországon már több, mint egy éve nem kapható a modell) 


A Hyundai 2009-ben kivonult a japán autópiacról, így azóta Ausztrália mellett az Egyesült Királyság a márka egyik legnagyobb jobbkormányos piaca. Ezek után azonban a Veloster teljes típusválasztéka az Egyesült Államokban és Ausztráliában lesz csak elérhető. Igaz ugyan, hogy az Államokban egyelőre nem gondolkodnak a modell kivezetésén, ám novemberig 26 ezernél is kevesebb kelt el a sportautóból idén, ami kétezer darabbal kevesebb az egy évvel korábbihoz képest.  


A Hyundai azonban már dolgozik a Veloster frissítésén, amelyekről számtalan kémfotó jelent már meg az interneten. A frissített Veloster hamarosan, talán már a januári Detroiti Autószalonon bemutatkozhat, amely új lendületet adhat a modell eladásainak.


„Nincs változás a Veloster esetében – Ausztráliában jól teljesít, így jövőre bemutatkozhat a frissített változat” – mondja Bill Thomas, a Hyundai Australia PR vezetője. Thomas nem árult el részleteket az új modellel kapcsolatban, ám a kémfotók tanúbizonysága szerint az autó új első és hátsó kiképzést kap majd.  


Az új modell Ausztráliában 2015 első negyedévében már piacra is kerülhet, ám ott a legjobban fogyó Veloster SR Turbo eddig csak manuális váltóval került forgalomba. Az Ausztráliában értékesített autók közel 80 százaléka viszont automata váltóval rendelkezik, így ez egy kritikus pont bármely kategóriában.


Ahogyan az Egyesült Királyságban, úgy 2014 során Ausztráliában is csökkentek a Veloster eladások, ám ott csupán 14 százalékkal, amely a teljes ottani sportautó szegmens 16,6 százalékos csökkenéséhez viszonyítva nem adhat okot pánikra. A Veloster ennek ellenére Ausztrália második legjobban fogyó sportautóinak, a 2014-ben eddig eladott 3 193 darabjával a piac 23,5 százalékát birtokolja. Csupán a Toyota GT86 előzi meg 3 928 darab eladott autóval – ám 2013-hoz képest ez a modell is 37,5 százalékkal esett vissza.  


„A Veloster itt jól teljesít és imádjuk” – hangsúlyozta Thomas, aki a sportautók népszerűsége kapcsán elmondta: „Koruk előrehaladtával népszerűségük is csökkenni szokott.”


Pontosan nem tudni, mikor érkezhet egy teljesen új Veloster, de a modellek átlagos életciklusát figyelembe véve nagyjából 2017-ben jöhet egy utód. Akkorra jelentősen átalakulhat a fronthajtásos sportkocsi, amely talán elhagyja szokatlan 3+1 ajtós kialakítását is, amelyet nem sikerült megkedveltetni az európai autósokkal.

Addigra már a Hyundai új Genesis Coupe modellje is piacra kerül, hogy tovább növelje a márka sportkocsi kínálatát. Az új modell nagyobb, teljesítmény-orientált vérbeli sportkocsivá érik, így a koreai márka újra kétoldalú támadást indíthat a sportkocsik között.  

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

A Hyundai i30 megkapta második ráncfelvarrását

A Hyundai leállítja két dízelmotorjának és motoralkatrész-gyárainak termelését

2024 új Hyundai és Kia modelljei