70 százalék alá esett a Hyundai hazai piaci aránya


A Hyundai csoport piaci részesedése a tavalyi évben soha nem látott szintre, 70 százalék alá esett saját piacán, Dél-Koreában.  

Első alkalommal esett 70 százalék alá a Hyundai csoport autópiaci részesedése Dél-Koreában azóta, hogy a Hyundai autóipari óriás 1998-ban felvásárolta az ázsiai válság hatására csődbe jutott Kia Motors vállalatot. A Koreai Autógyártók Szövetségének adatai szerint a Hyundai csoport összesen 1,15 millió autót értékesített 2014-ben Koreában, amellyel a teljes autópiac 69,2 százalékát birtokolják. Ez több mint 7 százalékos esést jelent 2009. óta, amikor a csoport a piac 76,7 százalékát uralták. Ugyanebben az időszakban az importautók aránya 4,2 százalékról 11,8 százalékra nőtt, így a külföldi gyártók az elmúlt három évben 20 százalékkal növelhették eladásaikat.  


A 70 százalékos határ a szakértők szerint rendkívül fontos választóvonal. „Az importautók gyártói 30 és 40 millió won közötti közép- vagy alacsonyabb árfekvésű modelleket kínálnak a fiatalabb koreai vásárlók számára, ami komoly fenyegetést jelent a hazai gyártókra” – mondta Hang-koo Lee, a Koreai Ipari Gazdasági és Kereskedelmi Intézet munkatársa. A Hyundai másik problémája, hogy új modelljeit magasabb áron kínálja, amely gyengíti az importált modellekkel szembeni versenyképességét.  


Eközben pedig más hazai gyártók is egyre több autót adnak el. A GM Korea megjelenésének 12. évét rekordszámú autó eladásával ünnepelhette meg, míg a Renault-Samsung a 2012-es évinél 33 százalékkal többet értékesített tavaly, átlépve ezzel a 80 ezer darabos határt is.   


A Hyundai csoport új modellek bevezetésével próbálja meg visszaszerezni hazai dicsőségét. Idén áprilisban bemutatkozik a vadonatúj Avante (Elantra) generáció, míg ősszel piacra lép a Tucson ix harmadik nemzedéke is, közben pedig dízel- és hibridmodellekkel próbálják újra magukhoz vonzani a fiatalabb hazai közönséget is.  

Forrás: english.chosun.com

Dönci Hyundai Blogja már a Facebookon is! Hírek, fotók, videók és még több Hyundai! Csatlakozz Te is! Katt!

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

A Hyundai i30 megkapta második ráncfelvarrását

A Hyundai leállítja két dízelmotorjának és motoralkatrész-gyárainak termelését

2024 új Hyundai és Kia modelljei