Első képeken a Hyundai kompakt hibridje


Skandináviában megkezdték a Hyundai első valódi hibridmodelljének tesztelését, amelyet várhatóan jövőre kezdenek forgalmazni.

A Hyundai már korábban is készített hibridmodelleket, azok azonban már egy meglévő, hagyományos erőforrással is kínált típus újabb változatai voltak. Ilyen a nemrég már második generációjával bemutatott Sonata Hybrid, de az egy számmal nagyobb Grandeur modellből is létezik benzin-elektromos verzió.


A koreai vállalat azonban nemrég bejelentette, hogy az évtized végére a hibridautók szegmensének második legnagyobb autógyártójává kíván fejlődni. Ehhez pedig elengedhetetlenül fontos egy, a Toyota Priushoz hasonló autó, amelyet kizárólag hibridhajtással lehet majd megvásárolni.


A Hyundai mérnökei már tavaly megkezdték egy ilyen modell tesztelését, amelynek technikáját akkor még egy i30 /Elantra GT karosszériája mögé bújtatták el. Most azonban elérkezettnek látták az időt arra, hogy megkezdjék az autó utolsó próbajáratát a vállalat Északi-sarkkörön található tesztbázisán, ahol már a végleges karosszériáját viseli az autó.


A fotókon látható autó formájának vonalvezetése egyáltalán nem okoz meglepetést, ha tudjuk, a vállalatnál egy Prius ellenfelet kívántak megalkotni. Az autó ugyanolyan csepp alakú, hátrafelé lejtő karosszériavonalat kapott, mint amilyet a Toyota Prius is, amely a hasonlóságon túl nyilván sokat javít az autó aerodinamikáján is. Minden bizonnyal a légellenállást hivatottak még tovább csökkenteni a prototípus finoman kidolgozott könnyűfém keréktárcsái is.  


A takaróelemek persze eltakarják az autó megjelenését, ennek ellenére jól látható, hogy a Hyundai kompakt hibridje is megkapja a márka vízszintes pálcákból alkotott hatalmas, jellegzetes hatszögletű hűtőmaszkját, valamint az i30-aséhoz hasonló, viszont kék betéteket tartalmazó hátrahúzott lámpatesteit, amelyek alá függőlegesre húzott ködlámpák és/vagy nappali menetfények kerültek.


A finoman ereszkedő tetővonal hátul a Priushoz hasonlóan hirtelen véget ér, ahol magasra helyezett hátsó lámpatestekkel szinte egy vonalba került a hátsó légterelőbe integrált középső féklámpa. A tréleren szállított prototípus alá nézve a narancsszínű (nagyfeszültségre figyelmeztető) kábelek egyértelműen jelzik az autó besorolását.


Az új kompakt hibrid az eddigi információk szerint a még idén megjelenő új Elantra padlólemezére épül majd. Az AE gyári kódnéven fejlesztett modell várhatóan egy 1,6 literes közvetlen befecskendezéses benzinmotort kap majd, amelyhez az elektromotor erejét egy lítium-ion akkumulátor szolgáltatja majd.   


A Hyundai illetékesei korábban arról beszéltek, hogy a Toyota Prius ellenfelének szánt modell még az idei év második felében bemutatkozhat, a sorozatgyártás pedig valamikor 2016 elején kezdődhet Egy évvel később pedig akár egy hálózatról is tölthető változat is megjelenhet egy nagyobb, családi változattal együtt.    

Forrás: autoevolution.com

Dönci Hyundai Blogja már a Facebookon is! Hírek, fotók, videók és még több Hyundai! Csatlakozz Te is! Katt!

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

A Hyundai i30 megkapta második ráncfelvarrását

A Hyundai leállítja két dízelmotorjának és motoralkatrész-gyárainak termelését

2024 új Hyundai és Kia modelljei