New Yorkban is bemutatkozott a megújult Hyundai Sonata


A Hyundai a New Yorki Autószalonon bemutatta a 2015-ös Sonata amerikai változatát, amely új külsővel és a kategórián túlnyúló felszereltséggel készül ismét meghódítani az eamerikai vásárlókat.

A kifutó, hatodik generációs Hyundai Sonata sikereit követve a vadonatúj generáció a Folyékony Szobrászat 2.0 stílusirányzatának megfelelően kifinomultabb megjelenést, merevebb karosszériát, jobb menetkomfortot és fejlett biztonsági és kényelmi felszereltséget kapott elődjénél. A Sonata a luxuskategóriás Genesis prémium formatervét és kényelmi technológiáját immár a középkategóriában is elérhetővé teszi.


Az új Sonata külső megjelenése a most leváltott hatodik generáció evolúciójának tekinthető. A korábbi modellről ismerős lehet a hatszögletű hűtőmaszk és a motorház oldalán végigfutó krómbetétek, ennek ellenére az új Sonata a magasabbra emelt orrának köszönhetően sokkal izmosabb megjelenésűvé vált. Az új limuzin igen áramvonalasra sikeredett, hiszen alaktényezője 0,27. 


„Úgyanúgy terveztük a 2015-ös Sonata formáját, ahogyan egy díjnyertes szakács évek alatt finomítja receptjét” – mondta Chris Chapman, a Hyundai észak-amerikai formatervező-központjának vezető tervezője. „A 2011-es Sonatával a Hyundai a középkategóriás limuzint egyszerű ételből ínyenc vacsorává varázsolta. A Folyékony szobrászat 2.0 feszes, modern vonalai tükrözik a 2015-ös modell kifinomultságát és dinamizmusát.”  


Az SE modellek LED nappali menetfényeket, 16 colos alufelniket és elegáns első-hátsó légterelőket is kaptak. A Limited változatok további kiegészítők mellett dupla kipufogóvégükről ismerhetőek fel, míg a Sport modellek egyedi hűtőmaszkot, első lökhárítókat és krómozott oldalléceket viselnek magukon, míg a turbófeltöltéses modellek négy kipufogóvéggel ellátott egyedi hátsó lökhárítókkal és 18 colos könnyűfém felnikkel gazdagodtak.    


Az új Sonata utastere hatalmas változásokon ment keresztül a modellváltás során, hiszen a régi modell folyékony formáit az új modell tömbkialakítása váltotta fel. A középső vezérlőpult a vezető felé fordul azért, hogy ezzel még könnyebben elérhesse a kapcsolókat, miközben a központi kijelző a könnyebb láthatóság érdekében a műszerpulttal azonos magasságban helyezkedik el. A turbófeltöltéses Sport változatokban az alul csapott kormánykerék mögé kerültek az automata erőátviteli rendszer váltófülei, de a felszereltséghez egy egyedi, sportos elemeket is tartalmazó műszercsoport is jár.


Az új Sonata alapfelszereltségéhez tartozik egy iPod csatlakoztatására is alkalmas, műholdas rádióval összekapcsolt audiorendszer, de egy 8 colos érintőkijelzővel ellátott navigációs rendszer is rendelhető, de a piaci bevezetéskor már többek között elérhető lesz az Apple CarPlay szolgáltatása is. Ez utóbbi iPhone 5, 5S és 5C kompatibilitásával lehetővé teszi a telefon kezelését a Sonata központi kijelzőjén keresztül is, vagyis nemcsak telefonálni lehet majd, de a telefonon futó térképalkalmazást, zenelejátszást és üzenetek megtekintését is lehetővé teszi.  


Emellett természetesen az új Sonata is megkapta a Hyundai Blue Link rendszerét, amelyben Google-alapú célkeresés, alkalmazásalapú távirányítású indítás és klímavezérlés, vagy akár járműszerviz-időpont foglalása is helyet kapott. A Sonata egyes változataihoz elérhető az automatikus csomagtér-nyitási rendszer, a hátsó ablakok árnyékolása, fűtött és szellőztetett első ülések, fűthető hátsó ülések, és fűthető kormánykerék is.


Az új Sonata alapmotorja továbbra is a 2,4 literes négyhengeres és 185 lóerős benzines, a kínálatban pedig szerepel a 2,0 literes, turbófeltöltéses GDI benzinmotor, amely 245 lóerőt produkál és kizárólag a Sport csomaggal kapható. Mindkét motor teljesítménye csökkent ugyan, ám a mérnökök munkájának eredményeként alacsonyabb fordulatszámon nyomatékosabbak az új Sonata motorjai, amelyekhez kizárólag hatfokozatú automata váltó társítható. Később várhatóan egy 1,6 literes T-GDI motorral bővül majd a kínálat, egy éven belül pedig érkezik a Sonata Hybrid új változata is. 


A biztonsági alapfelszereltség további elemei a hét légzsák, blokkolásgátló, menetstabilizáló és a kipörgésgátló. Ezen túl rendelhető ráfutásos balesetet megelőző figyelmeztető rendszer, holttérfigyelő-rendszer, sávtartó-rendszer, automatikus fényszóróvezérlés és teljes megállásra képes adaptív sebességszabályzó.  


A vadonatúj 2015-ös Sonata amerikai piacra szánt változatait a Hyundai Motor Manufacturing Alabama üzemében gyártják majd, ahonnan a nyár elején érkeznek meg az első autók vevőikhez. Az új modellből évente mintegy 200-225 ezer darabot kívánnak értékesíteni az észak-amerikai piacokon.


Forrás: blogs.cars.comhyundainews.com

Dönci Hyundai Blogja már a Facebookon is! Hírek, fotók, videók és még több Hyundai! Csatlakozz Te is! Katt!

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

A Hyundai i30 megkapta második ráncfelvarrását

A Hyundai leállítja két dízelmotorjának és motoralkatrész-gyárainak termelését

2024 új Hyundai és Kia modelljei