Pozitív mérleggel zárta a kihívásokkal teli Portugál-ralit a Hyundai ralicsapata


A Hyundai Shell World Rally Team két Hyundai i20 WRC autóval zárta a Portugál-ralit, miután az újonc csapat első alkalommal szerzett szakaszgyőzelmet a WRC mezőnyében.       

A 7-es rajtszámú Hyundai i20 WRC-ben Thierry Neuville és Nicolas Gilsoul hetedikként, míg a finn Juho Hänninen és Tomi Tuominnen második idei versenyén a nyolcadik helyre hozta be 8-as rajtszámú Hyundai i20 WRC-t. A harmadik (20-as rajtszámú) Hyundai i20 WRC-vel versenybe szálló Dani Sordo és Marc Marti stabil negyedikként kezdte az utolsó napot, ám a dobogóért folytatott küzdelmet feladni kényszerült, miután egy törött bal első féltengely miatt még a 14. szakasz előtt kénytelen volt vasárnap reggel kiszállni a versenyből. 


A Hyundai Shell World Rally Team negyedik WRC versenyén Thierry Neuville érett és professzionális teljesítményével további értékes tapasztalatot gyűjtött a csapat számára Portugáliában. A belga versenyző óvatosan közelítette meg a nyitószakaszok csúszós pályáit lendületet véve a további eseményekhez. Péntek délutánra megszerezte a Hyundai i20 WRC első fényes szakaszgyőzelmét, amellyel szombaton is lépést tartott. Sajnos a szombat délután leghosszabb szakaszán megsérült a felfüggesztés, amely miatt a tempó csökkentésére volt szükség azért, hogy az autót haza tudja hozni. A jelentős időveszteség ellenére Neuville vasárnap is keményen folytatta a küzdelmet, így a rali utolsó szakaszán bekövetkezett váltóprobléma ellenére a hetedik helyet sikerült megszereznie.    


„Kemény rali volt ez számunkra, de folytattuk a küzdelmet és van néhány pozitív dolog, amit hazaviszünk Portugáliából” – mondta Thierry Neuville. „Persze, a pénteki szakaszgyőzelem volt a csúcspont, de én elégedett vagyok a Hyundai i20 WRC által a kihívásokkal teli körülmények között nyújtott teljesítményével. Óvatosan kellett kezdenünk de végeztünk néhány módosítást a beállításokban, így lendületet tudtunk venni a rali következő szakaszaira. A sebességváltó probléma miatt ki kellett hagynunk a vasárnapi Power szakaszt, de végig tudtuk csinálni, ami mindig is az elsődleges célunk. Jó volt a ritmusunk ezen a hétvégén és boldogok lehetünk a szezon kezdete óta véghezvitt fejlődésünkkel. Összességében jó Portugál-rali volt ez és úgy gondolom, minden versennyel magabiztosabbak leszünk.”


Hänninen számára a Portugál-ralit nagy mértékben külső események befolyásolták, ám ő ennek ellenére második rali eseményén a szezonban nyújtott eddigi legjobb teljesítményével keményen küzdött. Habár a navigátor oldalánál elkapott egy fát, amely az utolsó két szakaszon nagyon befolyásolta az autó irányíthatóságát, sosem adta fel és a problémamentes szakaszokon akár az első ötben is benne lehetett volna.  


„Ez minden bizonnyal nehéz verseny volt számunkra” – mondja Juho Hänninen. A pénteki első szakasztól olyan dolgokat tapasztalhattunk meg, amelyek akadályoztak bennünket, de soha nem adtuk fel. Ezek együtt járnak a WRC-vel és pontosan ez az, amiért a csapat itt van: tanulni és tapasztalatot szerezni a Hyundai i20 WRC-vel versenykörülmények között. Megtiszteltetés volt számomra, hogy ismét a csapat része lehetek és befejezve a ralit teljesíthettem a csapat elvárását. Nyolcadikként befejezni még mindig jó eredmény, amelyre építhetünk az elkövetkező versenyeken.”


Sordo két lenyűgöző péntek reggeli szakaszgyőzelmével járult hozzá a Hyundai Shell World Rally Team újabb mérföldköveihez, amellyel az első két szakaszon vezette a mezőnyt. Ezt folytatva néhány szemet gyönyörködtető szakaszidőt futott, amellyel 20 másodperccel lemaradva a dobogóról negyedikként kezdte meg a vasárnapi versengést. Annak ellenére, hogy semmi jelét nem mutatta az autó a vasárnap reggeli ellenőrzés során, a Hyundai i20 WRC bal első féltengelye az első szakaszra menet eltört, így Sordo nem tudta folytatni a ralit. 


„Természetesen rendkívül kiábrándító volt kiesni a versenyből különösen azért, mivel ilyen jó helyről kényszerültünk befejezni” – mondja Dani Sordo. „Az országúton haladtunk az első szakasz felé, amikor az egyik féltengely eltört és meg kellett állnunk. Jó rali volt néhány pénteki szakaszgyőzelemmel és megmutattuk a nehéz körülmények között a Hyundai i20 WRC lendületét. Hihetetlen támogatást kaptam és fantasztikus dolog látni, mennyi ember áll mögöttem és az egész Hyundai Shell World Rally Team mögött.”


Az értékes adatokkal és kilométerekkel a Hyundai Shell World Rally Team most átcsoportosít, megvizsgálják a felmerült problémákat és tanulnak a Portugál-rali tapasztalataiból, miközben felkészülnek a következő ralira Argentínában. A negyedik ralin megszerzett három szakaszgyőzelem és két autó célba juttatásával a csapat sok pozitív emléket visz magával erről az eseményről.


„Célunk az volt, hogy mindhárom autó befejezze a versenyt és végül két autónk pontszerző helyen végzett ezen a nem szokványos ralin” – mondja Michel Nandan csapatfőnök. „Rengeteg esemény történt a pályán, ahol mindhárom versenyzőnk elfogadhatóan küzdötte le a nehéz körülményeket. Könnyű azt mondani, hogy ez még csak a negyedik versenyünk, de jobbak voltunk, mint amit a végeredmény mutat. Csapatként hatékonyan dolgoztunk első alkalommal egyszerre három autóval, a versenyzők átjutottak a csúszós és kiszámíthatatlan körülményeken és néhány fontos mérföldkövet is elértünk. Pénteken a hatból háromban szakaszgyőzelmet arattunk megmutatva a Hyundai i20 WRC képességeit. Idei célunk nem szakaszgyőzelmek vagy dobogós helyezések, de biztató látni a lehetőségeket ebben az irányban is. Thierry, Juho és Dani professzionálisan vezettek ezen a hétvégén és összesített visszajelzésük mérhetetlenül értékes számunkra a következő futamokra felkészülésben.”


Forrás: globalpr.hyundai.com

Dönci Hyundai Blogja már a Facebookon is! Hírek, fotók, videók és még több Hyundai! Csatlakozz Te is! Katt!

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

A Hyundai i30 megkapta második ráncfelvarrását

A Hyundai leállítja két dízelmotorjának és motoralkatrész-gyárainak termelését

2024 új Hyundai és Kia modelljei