Ukrajna egyre kevesebb Hyundait vesz


A Hyundai szentpétervári gyára tavaly 15 százalékkal kevesebb új modellt szállított Ukrajnába. Elemzők szerint a trend idén tovább folytatódik.

2012-ben a Hyundai Motor Manufacturing Russia (HMMR) összesen 12 600 Hyundai és Kia márkájú autót exportált Ukrajnába, míg tavaly csupán 10 700 darabot. „Ez a csökkenés Ukrajna belső piacának védelmét célzó intézkedések bevezetése miatt következett be” – magyarázza Maria Maltsev, a HMMR marketing osztályának vezetője. Az Ukrajnába importált autókra kivetett védővámok hatására a HMMR exportrangsorában mára Kazahsztán 12 100 darabos vásárlásával megelőzte Ukrajnát.  

Az Ukrajnában kialakult mostani helyzet azonban egyelőre nem befolyásolja az autóellátást. A gyártó képviselője elmondta, egyelőre egyetlen nagyobb szállítmányra vonatkozó megrendelést sem vontak vissza, ám a pontos számokat csak a negyedév vége után tudnak mondani.  


Az eladási adatok azonban azt mutatják, hogy az ukránok kereslete nem csökkent. Az Avtostat kimutatása szerint az új autók értékesítése Ukrajnában 11,9 százalékkal 15 200 darabra emelkedett február hónapban. Az ukrán autógyártók szövetsége, az Ukrautoprom szerint az idei év első két hónapjában 27 ezer autó kelt el az országban, amely 5 százalékos csökkenést mutat az előző évhez képest.

Az Ukrautoprom adatai alapján februárban a legjobban fogyó autó a kínai Geely volt, amelyből majdnem háromszor annyi, kétezer darab kelt el, amelyben közrejátszik, hogy az autógyártó az ukrán KrASZ üzemében gyártja autóit. Második helyen a helyi ZAZ végzett 1 020 darabbal, míg a Hyundai 944 eladott autóval az ötödik helyre szorult vissza.


„Mivel az autóvásárlások szorosan kapcsolódnak a gazdasági kilátásokhoz, azok csak akkor emelkednek, ha azok kedvezőek” – mondja Vitaly Novikov, az ukrán Kereskedelmi Egyetem munkatársa. „Az ukrán helyzet jelenleg nagyon bonyolult, a politikai helyzet nagyon szélsőséges. Ezek nem tesznek jót az autóeladásoknak és csökkentik az exportot.”

A Szentpéterváron működő autógyártók 2013-ban 392 900 autót gyártott, amelynek csupán 7,5 százalékát exportálták. Az exportálók között a Hyundai vezeti a listát, amely 26 ezer Hyundai Solarist és Kia Riot szállított külföldre, míg a Toyota Camrykat előállító helyi üzem megnégyszerezte termelését. A szintén Szentpéterváron működő GM és Nissan csak orosz piacra gyárt autókat.   

Forrás: top.rbc.ru

Dönci Hyundai Blogja már a Facebookon is! Hírek, fotók, videók és még több Hyundai! Csatlakozz Te is! Katt!

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

A Hyundai i30 megkapta második ráncfelvarrását

A Hyundai leállítja két dízelmotorjának és motoralkatrész-gyárainak termelését

2024 új Hyundai és Kia modelljei