i40 vagy i45 – Ausztráliában nehéz lesz választani


A Hyundai nemrég mutatta be Ausztráliában az európai tervezésű középkategóriás i40 limuzin változatát, miközben ugyanabban a méretosztályban tavaly óta i45 néven már kapható az amerikai ízlésvilágot tükröző Sonata modell is.

Vajon mi lehet az oka a két, szinte azonos modell bevezetésének? Oliver Mann, a Hyundai marketingigazgatója szerint a válasz egyszerű: a két modell más vásárlóközönségnek szól.   

Az i45 enyhén nagyobb, valamint kényelmesebb, míg az i40 formaterve sokkal európaiabb, ezenkívül vezethetősége is jobb. Az i40-hez rendelhető dízelmotor, míg az i45-höz csak benzines motor érhető el.

Az i40 szedán 1,7 literes CRDi, illetve 2 literes közvetlen befecskendezéses benzinmotorral rendelhető, melyekhez hatfokozatú manuális, vagy hatfokozatú, kormányról vezérelhető automata választható. A dízelmotoros i40 manuális váltóval kategóriavezető fogyasztása 4,7 liter/100 km, míg a benzines átlaga is csupán 6,8 liter/100 km.  


A Hyundai i45 ezzel szemben csupán kétféle benzinmotorral kérhető: egy kétliteres 162 lóerős és egy 2,4 literes GDi erőforrás választható, melynek teljesítménye 198 lóerő. A kisebb motorhoz elérhető a hatfokozatú manuális sebességváltó is, ezen kívül mindkét modellhez hatfokozatú automata váltó is kérhető. A manuális váltóval felszerelt kétliteres átlagfogyasztása 7,9 liter/100 km, ugyanennyi a 2,4 literes automata átlaga is.

Oliver Mann szerint a koreai márka középkategóriás padlólemeze lehetőséget adott, hogy arra egy prémiumkategóriás modell is épüljön.  

A kevésbé prémiumos i45 már 26990 dollártól megvásárolható, felszereltsége viszont igen szűkös. Alapellátmányában automata fényszóró, ködlámpák, elektromos tükrök,  CD rádió MP3 lejátszással, tempomat található, míg kihangosító, első parkolóradar, hűthetó ülések egyáltalán nem rendelhetők hozzá.

Ezzel szemben az i40 29990 ausztrál dollártól kapható, melyben az ESP, ABS, kipörgésgátló mellett első-hátsó parkolóradar, CD rádió MP3 lejátszással és USB-vel, kihangosító, tempomat, 16 collos felnik, nappali fénnyel felszerelt automata fényszórók is az alapellátmányhoz tartoznak. Magasabb szinten navigációs rendszer, tolatókamera, napfénytető, hűthető-fűthető első ülések és bőrbevonat is elérhető.

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

A Hyundai i30 megkapta második ráncfelvarrását

A Hyundai leállítja két dízelmotorjának és motoralkatrész-gyárainak termelését

2024 új Hyundai és Kia modelljei