A francia miniszter a Hyundait hibáztatja


Arnaud Montebourg francia ipari miniszter a Hyundai csoportot dömpinggel vádolja a francia autópiacon.

Nemrég a francia ipari miniszter, Arnaud Montebourg egy éles hangú beszédében a Hyundai és Kia márkákat dömpinggel vádolta, amellyel a francia piacon aláássa a hazai autógyártók, a Peugeot, Renault és Citroen eladásait.

Montebourg ennek kiváltó okaként a Dél-Korea és az Európai Unió között 2011. júliusában hatályba lépett szabadkereskedelmi egyezményt nevezte meg, amelynek hatására 50 százalékkal emelkedett a dél-koreai export az EU területére 2012. első két hónapjában, főképpen a kiskategóriás dízelautók szegmensében – pontosan a PSA és a Renault „hazai pályáján”.  

Mindez csodálatos retorika arra, hogy elterelje a figyelmet a PSA és Renault két fő problémájáról: az Euro helyzete, illetve a krónikus túlkapacitási problémák.


Az igazság azonban az, hogy a Hyundai által 2012. első félévében Franciaországban eladott autók 90 százaléka nem is Dél-Koreából, hanem éppen az EU területéről, a koreai gyártó cseh üzeméből származik. Ennél talán még érdekesebb, hogy a Hyundai még csak nem is számít a legnagyobb autóimportőrnek Franciaországban.

2012. első hat hónapjában a Hyundai csupán 1777 autót importált Dél-Koreából Franciaországba, miközben a Renault (igen, az a francia autógyártó, amit Montebourg védelmezni próbál) 4500, a GM pedig 15 ezer autót importált az ázsiai országból.  

Nemcsak kevesebb autót importál a Hyundai Franciaországba, de a helyi gyártás mellett a formatervezést is a helyi igényeknek megfelelően, helyben alakítják ki, amely jót tesz egyrészt a Hyundainak, másrészt a gyárhoz kapcsolódó beszállítók és azok munkavállalóin keresztül a helyi gazdaságoknak is.

Forrás: carsuk.net

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

A Hyundai i30 megkapta második ráncfelvarrását

A Hyundai leállítja két dízelmotorjának és motoralkatrész-gyárainak termelését

2024 új Hyundai és Kia modelljei