Szakszervezeti nyomás alatt a brazil üzem


A napokban kezdi meg működését Brazíliában a Hyundai új gyára, amelyet máris támad egy szakszervezet, amely hasonló béreket követel, mint amit a térségben működő többi autógyár kínál.

A Hyundai a munkásoknak 1200 dollár kezdő fizetést ajánlott fel, amíg a japán Toyota és Honda márkák helyi gyáraiban dolgozók 1600 dollárt keresnek.       

Habár a brazil Caoa csoport által létrehozott összeszerelő üzemben licensz alapján már évek óta folyik néhány Hyundai modell összeszerelése, a Kiával együtt a világ ötödik legnagyobb autógyártójának tekinthető Hyundainak ez az első hivatalos latin-amerikai üzeme.  


Augusztus elején a Piracicabai Egyesült Acéldolgozók szövetsége gyűlést hívott össze a Hyundai új üzemének kapujához, amelynek során egy órán keresztül akadályozták meg, hogy a gyár 1500 dolgozója bejuthasson az üzembe, ahol az új HB20 kisautó sorozatgyártását készítik elő.

„Az elmúlt hónapokban 11 találkozónk volt eddig a Hyundai vezetőségével, de nagyon nehéz velük szót értenünk.” – mondta Florencio José da Silva, a szövetség elnöke.

Habár a Hyundai hajlandó volna egy kicsit többet is fizetni, a szövetség védi a munkások keresetének értékét, ezért legalább 30 százalékos béremelést követel. Ezzel egyidejűleg azt is el kívánják érni, hogy a heti munkaórák számát 44 óráról csökkentsék a többi gyárakban megszokott 40-42 munkaórára.


A Hyundai meghívására Silva tavaly ellátogatott Dél-Koreába, ahol megtapasztalhatta az ottani szakszervezet erejét. A helyi bérezési rendszer egyébként nagy mértékben befolyásolta a Hyundai vezetőségét, amikor a dél-amerikai országot választották új üzemük helyszínéül.

A Hyundai PR igazgatója, Maurice Jordan elmondta, hogy a vállalat tárgyalásokat folytat a szövetséggel a bérek paritása ügyében, ám hozzátette, hogy a város első autógyártójaként a szakszervezet még csak most formálódik.

Habár a HB20 gyártása már szeptemberben, értékesítése pedig októberben megindul Brazíliában, a gyár hivatalos megnyitójára a koreai és brazil vezetőség elfoglaltságai miatt csak novemberben kerül sor.    

Forrás: veja.abril.com.br

Dönci Hyundai Blogja már a Facebookon is! Hírek, fotók, videók és még több Hyundai! Csatlakozz Te is! Katt!

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

A Hyundai i30 megkapta második ráncfelvarrását

A Hyundai leállítja két dízelmotorjának és motoralkatrész-gyárainak termelését

2024 új Hyundai és Kia modelljei