A Hyundai idén a prémium modellekre koncentrál




A dél-koreai Hyundai Motor a gyenge hazai kereslet és az erős koreai won hatásainak kompenzálására még több prémium modellt kíván értékesíteni olyan exportpiacain, mint Kína vagy az Egyesült Államok.

Dél-Korea meghatározó autógyártója, a Hyundai az elmúlt években páratlan piaci sikereket és eladási rekordokat ért el olyan modellekkel, mint az Elantra kompakt, vagy a középkategóriás Sonata. Mivel azonban mostanra a hazai piaci pozíciókat és profitot az erősödő külföldi konkurencia és az erősödő koreai won erőteljesen fenyegeti, a koreai márka a hangsúlyt egyre inkább a magasabb kategóriák felé helyezi.

„Egyre több hobbiterepjárót és közép-, valamint felsőkategóriás járművet kívánunk értékesíteni, amelyek magasabb árrésük miatt segítik jövedelmezőségünket.” – mondta Tak-uk Im, a Hyundai ügyvezetője a Wall Street Journalnak adott interjújában.


A tavaly világszerte eladott 4,41 millió Hyundai modellnek csupán harmada volt közép- és nagykategóriás modell, míg a kisebb személyautók tették ki az eladott mennyiség több mint 60 százalékát. A vállalat azt tervezi, hogy az idei évben 4,66 millió autót értékesít világszerte és Mr Im szerint az árak emelése is a profit növelésének egyik eleme.

A Hyundai összesen 425 782 darab Santa Fe és Tucson hobbiterepjárót, valamint Azera, Genesis és Equus limuzint szállított tavaly az Egyesült Államokba, Kínába és a Közel-Keletre, amely a 2010-es 338 377 darabhoz viszonyítva több, mint negyedével, vagyis 26 százalékkal nagyobb mennyiség.

A Jaguar Land Rover, a FIAT tulajdonában lévő Maserati, valamint a Volkswagen birtokában lévő Bentley lenyűgözi vásárlóit új fejlesztésű hobbiterepjáróival. A General Motors, a Ford Motor és a Chrysler csoport pedig fejlesztik saját terepjáróikat, amelyek közös jellemzője a még gazdaságosabb üzemeltetés.

Kína továbbra is a Hyundai legfényesebb csillaga, ahol idén további 13 százalékos piacbővülés várható. Az Egyesült Államokban azonban továbbra is kihívásokkal kell szembenézni a márkának.


A Toyota, a Honda és a Nissan is bemutatta a Camry, Accord és Altima frissített változatait, miközben a Hyundai új Genesis és Sonata modelljei csupán jövőre mutatkoznak be, a koreai cég csupán az új, hétszemélyes Santa Fe modellt tudja felmutatni újdonságként.

„Amennyiben a japán riválisok agresszív vásárlásösztönző eszközei veszélyeztetik az amerikai értékesítési terveinket, abban az esetben mi is fontolóra vesszük hasonló ösztönzők bevezetését.” – mondja Mr. Im, aki a Hyundai nemzetközi ügyleteiért felelős.  


A Hyundai amerikai eladásai januárban 2,4 százalékkal haladták meg az egy évvel korábbit, ami jóval kisebb, mint a teljes amerikai iparág 14 százalékos bővülése. Egész évre vetítve a Hyundai összesen 734 ezer autót kíván eladni az Egyesült Államokban, ami 4,4 százalékkal haladja meg a tavalyi eredményt.  

„Ha a Hyundai hobbiterepjárói jól teljesítenek idén, azzal enyhíthetik a kedvezőtlen árfolyammozgást és az új modellek hiányát.” – mondja Sung-moon Suh, a Korea Investment & Securities elemzője.

A koreai won ugyanis az elmúlt egy év alatt 6,4 százalékot erősödött az amerikai dollárhoz viszonyítva. Az erősebb deviza drágábbá teszi a külföldre irányuló exportot a végfelhasználó számára, vagy amennyiben a végső árban nem érvényesítik, csökkenti a profit nagyságát.


Im szerint a Hyundai a külföldi, Amerikában, Kínában, Törökországban, Csehországban, Oroszországban, Brazíliában és Indiában található üzemeinek teljes kapacitású működését tervezi azért, hogy ezzel kompenzálja a dél-koreai termelés csökkenését. A vállalat ugyanis a tavalyi sztrájk nyomán megegyezett hazai munkavállalóival az 1973. óta életben lévő munkarend megváltoztatásáról, amely miatt csökkennek a műszakok munkaórái.

A koreai autógyártó a hazai piacon idén csak egyelten típust, a vadonatúj második generációs Genesist tervezi bemutatni. Emellett Im szerint a Hyundai egy új marketingtervet dolgoz ki az amerikai piac számára, ám ezt nem fejtette ki bővebben.

Forrás: online.wsj.com

Dönci Hyundai Blogja már a Facebookon is! Hírek, fotók, videók és még több Hyundai! Csatlakozz Te is! Katt!

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

A Hyundai i30 megkapta második ráncfelvarrását

A Hyundai leállítja két dízelmotorjának és motoralkatrész-gyárainak termelését

2024 új Hyundai és Kia modelljei