Guruló tojás a Hyundaitól



A 2013-as Szöuli Autókiállításon bemutatott E4U a Hyundai Motor Group kutatás-fejlesztési részlege belső pályázatának egyik díjnyertes projektje. 

A jövőbeli mobilitásra vonatkozó új ötleteknek teret adó „2012-es IDEA Fesztiválon” szabadon részt vehet a Hyundai összes mérnöke, hogy közlekedési témájú elképzeléseiket felvezessék és bemutassák a többieknek.


A ténylegesen vezethető, akkukkal együtt 80 kilogrammos E4U modell a 24 Voltos akkumulátorának 500 Wattos teljesítménye segítségével akár 30 km/h sebességre is képes lehet. A jármű nevében az „E” a tojás (egg), evolúció és az környezet-tudatosság (ecology) szavakat jelöli. A 2012. októberében indult fejlesztés eredményeként létrejött szerkezet, amelyet először láthatott a közönség, bármerre képes mozogni egy olyan motor segítségével, amely csupán egyetlen irányban forog.


A szűk utcákon való kis sebességű haladásra tervezett E4U egy félkör alakú gömbön áll, amely a meghajtást biztosítja. A félgömb az óramutató járásával ellentétesen mozog, így a jármű megindul, ha a vezető megdönti azt. Ha a félgömböt balra döntjük, az E4U előre mozdul, mivel a félgömb ilyenkor hátulról löki meg a talajt.. ahhoz, hogy hátrafelé mozogjon a jármű, a vezetőnek jobbra kell dönteni.


Az E4U ezenkívül két, parkoláshoz  vagy inkább tároláshoz felhajtható stabilizáló kis kerékkel is rendelkezik azért, hogy a forgást elkerüljék.  


A járművet bemutató férfi szerint hozzá kell szokni az E4U különleges kezeléséhez, aki szerint gyakorlat nélkül nem a kívánt irányba mozdul el a jármű. A sebesség a motor fordulatszáma és a dőlés szögének függvénye alapján szabályozható, ám a bemutató közben a haladási sebesség olyan lassú volt, mint egy sétáló emberé.


Forrás: nitrobahn.com, Hyundai Holding Hungary

Dönci Hyundai Blogja már a Facebookon is! Hírek, fotók, videók és még több Hyundai! Csatlakozz Te is! Katt!

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

A Hyundai i30 megkapta második ráncfelvarrását

A Hyundai leállítja két dízelmotorjának és motoralkatrész-gyárainak termelését

2024 új Hyundai és Kia modelljei