Közel kétmilliós visszahívás a féklámpák és légzsákproblémák miatt



A koreai Hyundai csoport 1,9 millió járművet hív vissza szakszervizeibe hibás légzsákok és nem működő féklámpák miatt.

A jelenlegi visszahívási kampány java részét, mintegy 1,7 millió járművet a féklámpa-kapcsoló esetleges meghibásodása miatt hívja vissza a Hyundai és a Kia 2007. és 2011. között gyártott modelljeit. Ezenkívül a Hyundai további 194 ezer 2011. és 2013. között készült Elantrát vár vissza egy esetleges légzsákprobléma miatt.

Az amerikai Közúti Közlekedésbiztonsági Hivatal közleménye szerint a hibás féklámpa-kapcsoló miatt a fékpedál lenyomásakor a féklámpák nem villannak fel. Emellett a fékpedálra lépéskor a sebességszabályozó sem kapcsolhatja ki a rendszert, valamint a nyomógombos indítás szintén a kapcsoló hibájából következően nem működhet. Az automata váltóval szerelt modellek esetén hiába van a vezető lába a fékpedálon, a váltókart nem lehet kivenni P állásból.   

„A féklámpák és a tempomat hibája egy estleges fékezési szituációban akár balesetet is eredményezhet.” – állítja az NHTSA jelentése. A Hyundai és a Kia illetékesei elmondták, hogy a mai napig nem tudnak ezekkel a hibákkal összefüggő balesetekről, ám azt is leszögezik, hogy a hiba nem állandó jelleggel áll fenn, ráadásul ez nincs hatással a fékek teljesítményére.   


A legtöbb autógyártóhoz hasonlóan a Hyundai és a Kia is ugyanazokat az alkatrészeket építik be a lehető legtöbb modellbe annak érdekében, hogy a minél egyszerűbb gyárthatóság mellett alacsonyabb árat érjenek el a beszállítóknál. Ám amennyiben hibás alkatrészek kerülnek beépítésre, akkor az hatalmas mennyiségű autót érinthet. Mivel a két autógyártó szoros kapcsolatban áll egymással, így autóik a lemezek alatt azonos alkotóelemekből épülnek fel.   

A Hyundai féklámpáival kapcsolatosan az alábbi modellek érintettek: Accent, Tucson (2007-2009), Elantra (2007-2010), Sonata (2011), Santa Fe (2007-2011), Veracruz (2008-2009) Genesis Coupe (2010-2011). A Kia modellek közül a Rondo és a Sportage, az Optima, a Sorento a Soul és a Sedona modelleket hívják vissza a márkaszervizek.

Az Elantra légzsákjai esetében az oldallégzsák egy tartókonzolja esetlegesen meglazulhat, amely egy baleset esetén sérülést okozhat. Egy ilyen esetben a vezető füle sérült meg nemrég. Az NHTSA vizsgálata megállapította, hogy a Dél-Koreából importált olyan Elantrák esetében fordult elő a hiba, amelyeket az amerikai behajózást követően fényre sötétedő belső tükörrel szereltek fel. A vizsgálat szerint ugyanis ilyen esetekben ugyanis a szerelők meglazíthatják a konzolt, amely később problémát okozhat.   

A Hyundai kereskedői a visszahívás során egy ragasztócsíkkal díjmentesen rögzítik a tartókonzolt.

Forrás: washingtonpost.com

Dönci Hyundai Blogja már a Facebookon is! Hírek, fotók, videók és még több Hyundai! Csatlakozz Te is! Katt!

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

A Hyundai i30 megkapta második ráncfelvarrását

A Hyundai leállítja két dízelmotorjának és motoralkatrész-gyárainak termelését

2024 új Hyundai és Kia modelljei