Európába ért a Hyundai ix35 Fuel Cell első szállítmánya


A Hyundai bejelentette, hogy Dánia fővárosában, Koppenhágában átadták a koreai üzem futószalagjáról legördült üzemanyagcellás ix35 modellek első darabjait.

Európa első hidrogén-meghajtású környezetbarát járműveként a 15 darab ix35 Fuel Cell átadását a Hyundai Motor Europe Dánia első hidrogéntöltő-állomásának megnyitójára időzítette.


„A Hyundai Motor elkötelezetten hisz abban, hogy a hidrogén Európa jövőbeli üzemanyaga lehet.” – mondta Byung Kwon Rhim, a Hyundai Motor Europe elnöke. „A futószalagon gyártott ix35 Fuel Cell modellek átadása újabb bizonyítéka annak, hogy rendelkezünk a régió fenntartható mobilitásához szükséges reális alternatívával.” – tette hozzá.


Az ix35 Fuel Cell egyáltalán nem szennyezi környezetét, kipufogójából csupán vízpára távozik, így az autóflotta elősegítheti Koppenhága városának azon törekvését, amely szerint 2025-re teljesen károsanyag-mentessé teszik a várost.   


A Hyundai Motor már 2011 óta biztosítja a harmadik generációs ix35 Fuel Cell prototípusait különböző kezdeményezésekhez azért, hogy felhívja a figyelmet a hidrogén, mint üzemanyag előnyeire; azért, hogy a töltőállomás-hálózat kiépítésének elősegítésében szerepet vállaljon, valamint azért, hogy a rendezvényeken keresztül bemutassa a Hyundai által kifejlesztett típus gyakorlati képességeit a köz- és magánszerveztetek számára.  


Ennek keretein belül az Európai Unió brüsszeli döntéshozói hozzáférhetnek az ix35 Fuel Cell modellekhez, de az év elején száz európai nagyvállalat vezetője is kipróbálhatta az ix35 Fuel Cell tudását egy Berlinben megrendezett eseményen.  


A Hyundai Motor már 1998. óta egyik vezetője a hidrogénnel meghajtott üzemanyagcellás technológiának, amelynek eredményeként a vállalat 2015-ig ezer darab ix35 Fuel Cell modellt kíván előállítani a koreai Ulsanban.


Az ix35 Fuel Cell modellt egy 136 lóerős elektromotor mozgatja, amely az autót akár 160 km/h sebességgel képes mozgatni. Az autó hátsó tengelyénél két, összesen 5,64 kg hidrogén tárolására képes hidrogéntartály kapott helyet, amellyel az ix35 Fuel Cell akár 594 kilométert is megtehet. A kiürült tartályok újratöltése mindössze 3 percet vesz igénybe. Száz gramm hidrogén ára Dániában jelenleg 8,56 dán korona (kb. 336 Ft), így egy teljes tankolás költsége 480 koronára (kb. 19 ezer Ft) jön ki.


A Koppenhága városa által vásárolt új üzemanyagcellás Hyundai modellek ára forgalmi adó nélkül 950 ezer dán korona (kb. 37 millió Ft), amelynek 55-60 százalékát fizeti a dán főváros, míg a többi részére uniós forrásokat biztosítottak. A most átadott 15 új járműből 13 általános önkormányzati feladatokat lát majd el, míg két pirosra festett darab a koppenhágai tűzoltósághoz kerül.

A dán önkormányzat négy évig használja majd az autókat, a Hyundai szerint ugyanis 2015-ben, vagy 2016-ban érkezik az üzemanyagcellás technológia új generációja, amely akkorra máris elavulttá teszi a jelenlegi rendszert.

Forrás: globalpr.hyundai.comfdm.dk

Dönci Hyundai Blogja már a Facebookon is! Hírek, fotók, videók és még több Hyundai! Csatlakozz Te is! Katt!

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

A Hyundai i30 megkapta második ráncfelvarrását

A Hyundai leállítja két dízelmotorjának és motoralkatrész-gyárainak termelését

2024 új Hyundai és Kia modelljei