Jövőre kisterepjáró, két év múlva egyterű Hyundai érkezik


A Hyundai indiai leányvállalata az elkövetkező időszakot a modellkínálat bővítésének szenteli, amely során jövőre egy kompakt terepjáró, míg 2015-ben egy egyterű modell mutatkozhat be.

Az indiai The Hindu Business Line magazinnak adott interjújában B. S. Seo, a Hyundai Motor India Limited ügyvezetője elmondta, hogy az Indiának szánt jövőbeli modelleket az anyavállalat Namyangban található központjában fejlesztik, amelyhez az indiai Hyderabadban található fejlesztők is hozzájárulnak annak érdekében, hogy az új jármű megfeleljen a helyi igényeknek.

A fejlesztés alatt álló kisterepjáró és egyterű modellek várhatóan ugyanarra a platformra épülnek majd, amely jelentős költségmegtakarítást jelent mind a fejlesztés, mind a sorozatgyártás szempontjából. Ez könnyen belátható, mivel a padlólemez határozza meg mindazt a technikai alapot, amelyhez az autó karosszériája csatlakozik, így a felfüggesztéseket, futóműveket, valamint a motor és erőátviteli rendszereket.


Az elsősorban a Renault Duster és a vadonatúj Ford EcoSport ellenfelének szánt Hyundai kompakt terepjáró motorválasztékáról egyelőre még nem döntött a Hyundai, ám a jelenlegi indiai kínálatot alapul véve a vállalat minden bizonnyal az 1,4 és 1,6 literes benzines és dízel motorpalettáról választ majd.

A hobbiterepjáró bemutatását követően kerülhet sor egy vadonatúj, hatszemélyes egyterű bevezetésére, amely kategóriát Indiában egyértelműen a Maruti Ertiga ural jelenleg. Erről sajnos nem áll rendelkezésre további információ, ám az új modell nagy valószínűséggel sokat örököl majd a tavalyi Új-Delhi Autószalonon bemutatott – szintén hatüléses – Hexa Space koncepció formavilágából.


Az ügyvezető elmondta azt is, hogy a Hyundai jelenlegi indiai piaci részesedése 19,8 százalék. „Habár a piac most gyengélkedik, hosszútávon abban bízom, hogy jobbá válik a piaci helyzet. A piaci részesedésünk bővítését erős modellkínálattal kívánjuk elérni, amelyet tovább segít a kompakt terepjáró jövő évi bemutatása.” – mondta.

Még az idén bevezetnek azonban egy dízelmotoros kisautót is, amely az igazgató szerint egy teljesen új szegmenst nyit meg az autógyártó előtt, hiszen az új modell a jelenlegi i10 és az i20 között helyezkedik majd el a kínálatban. „Hiszünk abban, hogy a teljesítmény, elegancia és értékarányos ár élményével új értéket teremthetünk. Az új autó 2013. második felében mutatkozik be.” mondja Seo. A helyi piacon a Maruti Swift ellenfelének szánt újdonság 1,1 literes motorját már a Chennaiban található új motorgyártó üzemben szerelik majd össze.


A Hyundai az elmúlt időszakban nagy gondokkal küszködött a Dél-Koreából érkező dízelmotorok akadozó ellátása miatt, ám ez rövidesen megoldódik, hiszen egy 300 millió dolláros értékben megvalósuló beruházás nyomán egy flexibilis motorgyártó-bázis létesül Indiában, amely képes benzines és dízelmotorok előállítására is. Az új motorgyár éves kapacitás 300 ezer darab.

A hamarosan bemutatkozó kisautó már részesül az új motorgyár költségelőnyeiből, hiszen az eddigi motorimport helyett helyben előállított motorok kerülhetnek a kisautó orrába. Seo kihangsúlyozta, hogy az új motorgyár előnye, hogy azonos időben termelhet benzines és dízelmotorokat is attól függően, hogy éppen mely típusú erőforrások iránt mutatkozik igény.


„Nagyon ingadozik a gázolaj ára Indiában, azonban a dízelmotoros járműveink iránti kereslet igen erős, az új üzemmel pedig jobban meg tudunk felelni a vásárlók igényeinek.” – mondta, majd hozzátette: „Habár nagyon nehéz a jelenlegi piaci helyzet, jó modellpalettát készítünk vásárlóink számára.”  

Az indiai személyautó eladások ugyanis a tavalyihoz viszonyítva 22,5 százalékot estek 2013. márciusában, miközben a Hyundai is 14 százalékos visszaesést volt kénytelen elszenvedni ugyanazon időszakon belül.

Forrás: thehindubusinessline.com

Dönci Hyundai Blogja már a Facebookon is! Hírek, fotók, videók és még több Hyundai! Csatlakozz Te is! Katt!

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

A Hyundai i30 megkapta második ráncfelvarrását

A Hyundai leállítja két dízelmotorjának és motoralkatrész-gyárainak termelését

2024 új Hyundai és Kia modelljei