Szennyvízzel is működhet a Hyundai üzemanyagcellás modellje


A kaliforniai Orange megye lakói nemsokára egy újabb alternatív üzemanyaggal ismerkedhetnek meg – amelyet emberi hulladékból állítottak elő.  

Emlékszünk még a Vissza a jövőbe című film híres jelenetére, amikor Doc, a feltaláló néhány gyümölccsel, üres üdítős dobozzal tölti fel a DeLorean üzemanyagtankját, hogy ismét útnak induljanak az időben? Nos, ez az utópisztikus jelenet akár meg is valósulhat, ha nem is pontosan úgy, ahogyan Hollywoodban elképzelték.

A Kaliforniai Egyetem egyik kísérleti szakaszban lévő projektjétől ugyanis azt remélik, az emberi hulladékot felhasználva azt üzemanyagként hasznosíthatják, a hajtóanyag pedig tökéletes lehetne a Hyundai tavasszal bevezetésre kerülő üzemanyagcellás Tucson modelljének mozgatására.   


Jack Brouwer feltaláló az egyetem Üzemanyagcellás Kutatóközpontjában dolgozó kollégáival közösen fejlesztette ki a rendszert, amelynek lényege, hogy a szilárd hulladék bomlásakor mikrobák által kibocsátott gáz egy részét energiaforrásként, másik részüket pedig hidrogén üzemanyagcellás járművek üzemanyagaként hasznosíthatják. A bomlási folyamat egyetlen hátránya az eközben keletkező jellegzetes szag. „Ez a pénz szaga” – mondja optimistán Brouwer.

A Fountain Valleyben megvalósult projekthez szükséges 10 millió dolláros támogatást többek között Kalifornia állami hivatalaitól és az Amerikai Energiaügyi Alapból kapták, amelynek eredményeként a létesítmény képes naponta 200 üzemanyagcellás autó feltöltéséhez. Brouwer ügyfélköre pedig hamarosan rohamosan emelkedhet.


A Hyundai ugyanis hamarosan piacra dobja a Tucson hobbiterepjáró üzemanyagcellás változatát, amely akár 500 kilométert is meg tud tenni egyetlen tanknyi hidrogénnel. A vállalat 2 999 egyszeri és 499 dollár havi lízingdíjért cserébe az államban található tucatnyi kúton ingyenesen fedezi a hidrogéntankolás költségét. A Hyundai együttműködést kötött az Enterprise Rent-A-Car autókölcsönzővel is azért, hogy még elérhetőbbé váljon az üzemanyagcellás technológia a Los Angeles/Orange megyeiek számára.

Forrás: dailymail.co.uk

Dönci Hyundai Blogja már a Facebookon is! Hírek, fotók, videók és még több Hyundai! Csatlakozz Te is! Katt!

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

A Hyundai i30 megkapta második ráncfelvarrását

A Hyundai leállítja két dízelmotorjának és motoralkatrész-gyárainak termelését

2024 új Hyundai és Kia modelljei