Szerény kompakt - Hyundai i30 1,4 CRDi teszt


Csikorgó kerekekkel nem fogunk kanyarodni vele, de hosszú távra kényelmesen és kevés üzemanyagból utazni remekül lehet a kisdízeles Hyundai i30-cal.

Végre egy kompakt autó, ami nem akar többnek látszani! A második generációs Hyundai i30 ugyan gazdagon felszerelhető, de ezúttal nem egy ilyen példányt próbáltunk ki: a legkisebb, 1,4 literes dízelmotorral ellátott, közepes Comfort szintű koreai kompakt ígéretes családi választásnak tűnik.


Feketében a karosszéria sem hivalkodó, talán csak a diódás nappali menetfény az egyetlen feltűnő részlet az autón. A lényeg úgyis odabent van: az i30 tágasabb, mint a konkurensek nagy része. A tengelytávja ugyan nem változott, de már az előd helykínálata is rendben volt, a 378 literes csomagtér pedig kicsit nagyobb is, mint az Astra, Focus, Golf trióé, ami a Hyundai minőségét és ötéves garanciaidejét is beleszámítva elegendő okot ad arra, hogy komolyan számításba vegyük.


A mindössze 1,4 literes dízelmotor azonban döntés elé állítja a vásárlót: a kisautókban már bevált 90 lóerős négyhengeres elegendő lehet-e egy ilyen nagyra nőtt kompakt mozgatásához? A racionális érvek mentén gondolkodó sofőrök számára igen. Az okot pedig a szokatlanul lapos nyomatékgörbe környékén keressük: a 220 newtonméter egészen korán, 1250-es fordulaton elérhetővé válik, és gyakorlatilag a teljes használt tartományban, 2750-ig jelen van, a hétköznapi közlekedés során tehát ezért nem tűnik alulmotorizáltnak az i30. 


Gyorsan menni nem érdemes vele, de nem is jut eszünkbe: a kényelmesre hangolt futómű is inkább nyugodt utazásra sarkall. Komfortja nem véletlenül kiváló: a 15 colos kerekek ugyan furcsán kicsinek tűnnek, a ballonos abroncsok azonban remekül csillapítanak. Szerencsére a Hyundai nem csak a zajszigetelésen, hanem a fokozatokon sem spórolt: hatodikban kellemesen halkan autózhatunk, és ilyenkor a fogyasztás is kedvező. A városban és autópályán az öt litert alig meghaladó érték országúton a négy irányába is szorítható.

Forrás: Autó és Stílus Magazin

Dönci Hyundai Blogja már a Facebookon is! Hírek, fotók, videók és még több Hyundai! Csatlakozz Te is! Katt!

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

A Hyundai i30 megkapta második ráncfelvarrását

A Hyundai leállítja két dízelmotorjának és motoralkatrész-gyárainak termelését

2024 új Hyundai és Kia modelljei