GENF 2013: Genfben is kiállították az új turbómotorokat



A Hyundai csoport a Genfi autószalonon kiállította turbófeltöltős motorcsaládját, amely a vállalatcsoport jövőbeli modelljeit hajtja majd.

A 83. Genfi Autószalonon a Hyundai csoporthoz tartozó Kia standján a vállalatcsoport megmutatta új turbófeltöltővel felszerelt GDi (közvetlen befecskendezéses) motorjait, amelyeket jelenleg Dél-Koreában tesztelnek, hogy azok alkalmasak legyenek a jövő Hyundai és Kia modelljei számára.

A motorokat az autóiparban terjedő méretcsökkentési trendnek köszönhetően dolgozták ki, amelyek kisebb hengerűrtartalmuk miatt hatékonyabbak, azaz kevesebb üzemanyagot égetnek el és ezáltal kevésbé szennyezik a környezetüket – miközben hasonlóan erősek, mint nagyobb társaik.


Az erőforrások eltérő kidolgozásai ellenére több alapvető innovatív megoldás alkotja ezek alapját: mind a szívó és a kipufogó oldalon folyamatosan változó szelepvezérlés (DCCVT), magasnyomású közvetlen befecskendezés (akár 200 bar a hatlyukú injektoron át), kipufogó-visszavezetés kis tehetetlenségű egyszeres, vagy kettős befújású turbófeltöltővel, innovatív, a levegő áramlását megduplázó és a hűtési teljesítményt javító köztes levegőhűtővel (intercoolerrel), stb.  

A turbómotorok legkisebb egysége a háromhengeres Kappa 1,0 T-GDi, amely kialakítástól függően 100, vagy akár 120 lóerős is lehet – akárcsak a jelenlegi 1,4 és 1,6 literes, négyhengeres szívómotorok, ám azoknál 10-15 százalékkal takarékosabbak. Az új Kappa 1,2 T-GDi 1248 köbcentis egysége a jelenlegi 1,6-osok teljesítményszintjét ígéri (tehát 120-135 LE körül), ám ennek pontos adatát nem közölték. A következő teljesítménylépcső a Veloster Turboban már kapható, illetve az itt Genfben leleplezett Kia pro_cee'd és cee’d GT-ben bemutatkozó Gamma 1,6 T-GDi, amely 204 lóerőt és 265 Nm nyomatékot képes leadni. A turbós kínálat csúcsán pedig az új Theta-II 2,0 T-GDi áll, amely 1998 köbcentijéből 245 lóerőt hoz ki.   

Forrás: press.kia.com

Dönci Hyundai Blogja már a Facebookon is! Hírek, fotók, videók és még több Hyundai! Csatlakozz Te is! Katt!

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

A Hyundai i30 megkapta második ráncfelvarrását

A Hyundai leállítja két dízelmotorjának és motoralkatrész-gyárainak termelését

2024 új Hyundai és Kia modelljei