Hyundai egyterű a jégen


A Hyundai 2008-ban, a Genfi Autószalonon mutatta be eljövendő egyterűjének előfutárát, mely HED-5 i-Mode néven jelent meg a standon. Úgy tűnik, a koreai márka nem kapkodja el a tanulmány szériaváltozattá alakítását, ugyanis azóta időről időre jelennek meg kémfotók a modell prototípusáról.


Ezúttal téli körülmények közötti tesztelés során sikerül lencsevégre kapni az új modellt, mely a korábbi kémfotók alapján várhatóan ix30 néven léphet piacra. Habár a jelenleg még csak „SO” gyári kódnéven futó típus formájáról a kémfotók nem sokat árulnak el, azt azért valószínűsíteni lehet, hogy az utastérben három üléssorban akár 7 férőhely is az utasok rendelkezésére áll majd.


Az álcázás jól takarja a modell formatervét, ám a hátsó rész vastagabb álcázása a tanulmányhoz hasonló, sportos vonalvezetésre utal. Arra azonban mindenképpen számíthatunk, hogy a modell végső formaterve hasonló lesz a Hyundai legutóbb megjelent i40, illetve i30 típusaihoz. Így számíthatunk a folyékony szobrászat irányzat olyan elemeire, mint a hatszögletű hűtőmaszk, ívelt első, illetve az oldalvonalig előrenyúló hátsó lámpatestekre, azonban az új egyterű markáns és egyedi jellemvonása lesz a hátsó oldalajtó ablakvonalának megtörése.    


Motorkínálatáról egyelőre nem tudunk semmi biztosat, ám valószínűleg az nagyrészt megegyezik majd a többi Hyundai modellben használatos egységekkel. Így a benzinesek között mindenképpen ott lesz az 1,6 literes, közvetlen befecskendezéses, 135-140 lóerős, illetve a szintén közvetlen befecskendezéses, 177 lovas 2 literes motor, míg a dízelek között a mérnökök az 1,6 literes 115-128 lóerős, illetve az 1,7-es 112 és 136 lóerős teljesítménnyel kínált CRDi egységek között válogathatnak.


Több, mint valószínű, hogy az új ix30 (az ix20-hoz hasonlóan) megjelenik a Hyundai leányvállalata, a KIA Motors kínálatában is, mellyel az új modell a Magyarországon már nem forgalmazott Carens nyomdokaiba léphet.


Az autó bemutatásának időpontja még mindig kérdéses, ám egyes hírek szerint már az idén megismerhetjük a HED-5 i-Mode szériaváltozatát.

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

A Hyundai i30 megkapta második ráncfelvarrását

A Hyundai leállítja két dízelmotorjának és motoralkatrész-gyárainak termelését

2024 új Hyundai és Kia modelljei