Hyundai váltót használhat a Chrysler


A Hyundai Motor America elnöke, John Krafcik a Car and Driver magazinnak adott interjújában megerősítette, hogy a koreai vállalat sebességváltókat szállít a jövőben a Chrysler által gyártott Dodge Dart modell számára. Habár úgy tűnhet, a két vállalat versenytársai egymásnak, az együttműködés mindkettőjük számára előnyös lehet.

Mindkét vállalat használja a Mitsubishivel közös, már megszűnt Globális Erőforrás Gyártó Szövetség (Global Engine Manufacturing Alliance) által kifejlesztett motorokat. Ennek eredményeként a Dart-ban található 2,0 és 2,4 literes motorok jó néhány részegysége igen hasonló, mint amely pl. a Hyundai Sonata modelljében található. Így nem túl nagy ráfordítással tökéletesen hozzá lehet illeszteni a Hyundai váltóját a Chrysler motorjaihoz.


Az amerikai autógyártó a kapott váltóművet mindenképpen át kell alakítania, hogy azok megfeleljenek a szigorodó üzemanyag-fogyasztási előírásoknak. A Chrysler még nem erősítette meg a hírt, a Hyundai is hallgat arról, mely váltóműveket fogja átadni a Dart számára. Amennyiben a hír igaz, és a mérnökök a váltó átkalibrálásán dolgoznak, akkor minden valószínűség szerint a Hyundai hatfokozatú automatájáról van szó.

A Chrysler a Detroit-i Autószalon alkalmával emlegetett egy olyan motort, melynek fogyasztása a bűvös 40 mérföld/gallon (5,88 liter/100 km) alatt marad. A lap szerint ez csak egy 1,4 literes turbómotorral, vagy egy duplakuplungos váltóművel felszerelt 2 literes motorral lehetséges. Érdekes egybeesés...

Forrás: autoblog.com

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

A Hyundai i30 megkapta második ráncfelvarrását

A Hyundai leállítja két dízelmotorjának és motoralkatrész-gyárainak termelését

2024 új Hyundai és Kia modelljei